Visiteu la nostra botiga
La gestió òptima de la vegetació en camps de gespa és crucial per mantenir i millorar la fertilitat del sòl a llarg termini. Aquesta aproximació no només assegura la productivitat de la terra, sinó que també fomenta un ecosistema resilient i autosuficient.
La quantitat de material vegetal que es retira d'un camp de gespa influeix directament en la capacitat del sòl per mantenir la seva fertilitat intrínseca. La clau rau a comprendre què constitueix la fertilitat del sòl i quina mena de vegetació és la més beneficiosa per a un terreny saludable.
Fa aproximadament dotze anys, es va dur a terme un experiment en un camp d'una hectàrea que havia estat intensament cultivat amb blat i blat de moro, sense aportació de fems, amb repetides llaurades i ús de productes químics i fertilitzants nitrogenats. Aquest camp es va dividir en seccions: algunes es van destinar a cultius, mentre que d'altres es van segar manualment una única vegada a l'any. El material segat es va utilitzar com a cobertora (mulch) per als camps de cultiu, a causa de la manca d'altres recursos orgànics. Inicialment, hi havia la preocupació que la retirada d'aquest creixement escàs pogués empitjorar la ja precària situació del sòl.
Durant els primers anys, el creixement de la vegetació va ser molt pobre, amb àmplies zones cobertes de molsa i heura. Les poques herbes que van créixer rares vegades superaven l'altura del genoll, i els llits de dent de lleó eren la collita més abundant. Tanmateix, amb la continuació del programa de sega anual —parcialment per evitar que el camp es convertís en bosc i així assegurar la disponibilitat de material per al jaç protector o mulching— la situació va començar a canviar gradualment. El temps dedicat a segar els camps va augmentar, i la quantitat de material recol·lectat va créixer exponencialment, passant d'una escassetat crònica de material per a mulching a un excedent significatiu. Actualment, el material segat s'asseca per fer fenc o es composta per ser incorporat directament a la superfície dels camps de cultiu.
Aquesta observació va demostrar que una única sega anual no només no esgota la fertilitat d'un camp, sinó que, al contrari, permet que el sòl acumuli fertilitat. Actualment, el creixement en algunes parts d'aquests camps és tan exuberant que les herbes arriben a l'altura de les espatlles i la densitat de la vegetació a nivell del sòl dificulta fins i tot la sega manual.
La noció de fertilitat del sòl, tot i ser anterior a la ciència, es refereix a la capacitat d'una àrea de terra per produir collites útils sense necessitat d'aportacions externes. En les zones de pastura, la fertilitat es manifesta principalment a través de:
Matèria orgànica: La presència abundant de matèria orgànica és fonamental, ja que millora l'estructura del sòl i serveix com a font de nutrients.
Vida microbiana: Un sòl fèrtil és un ecosistema vibrant amb una rica diversitat de microorganismes que descomponen la matèria orgànica i fan els nutrients disponibles per a les plantes.
Capacitat de retenció d'aigua i circulació d'aire: Un sòl ben estructurat és capaç de retenir l'aigua de manera eficient i permet una adequada circulació de l'aire, essent crucial per al desenvolupament radicular i la vida microbiana.
Aquests factors estan intrínsecament lligats al sistema radicular de les plantes. Generalment, com més alta és la planta, més profundes són les seves arrels. Les arrels profundes són essencials per a la salut del sòl, ja que trenquen la terra, milloren la circulació d'aire i aigua, introdueixen matèria orgànica al susubsol estimulen la vida subterrània a endinsar-se més profundament.
La pràctica de segar un camp només una vegada a l'any afavoreix el creixement de plantes altes amb arrels profundes, la qual cosa és beneficiosa per a l'acumulació de biomassa que es pot compostar. Sistemes de gestió de la terra com el pasturatge lleuger o la sega de fenc més freqüent, tot i que afavoreixen plantes amb arrels més curtes, poden ser sostenibles si permeten que el camp mantingui la seva fertilitat i doni una collita regular.
Els problemes sorgeixen quan una àrea se sega amb massa freqüència o se sotmet a un pasturatge excessiu, com ocorre amb les gespes ornamentals tallades constantment. Aquesta pràctica afavoreix l'establiment de només les herbes amb arrels molt curtes, la qual cosa fa que el sòl sigui més susceptible a la sequera, es compacti, esdevingui desproveït de vida i, en darrera instància, es torni infèrtil.
Antigament, hi havia una major comprensió d'aquest equilibri. Algunes àrees es reservaven com a pastures permanents, i el nombre d'animals permesos a pasturar es controlava estrictament. Aquesta gestió maximitzava la collita i preservava la fertilitat del sòl. Malauradament, el tancament de terres i la llaurada de pastures per a la sembra de noves herbes que requereixen fertilitzants nitrogenats han confós la percepció que els prats són ecosistemes autosuficients. No obstant això, amb una mica de sentit comú i una observació atenta dels cicles naturals, és possible determinar la quantitat de material vegetal que es pot retirar d'una àrea de gespa sense comprometre la seva fertilitat a llarg termini.
La relació entre la gestió de la vegetació i la vitalitat del sòl és una qüestió fonamental en la comprensió dels ecosistemes terrestres. La pregunta de quanta biomassa es pot extreure d'un camp abans de comprometre la seva fertilitat aparenta ser senzilla, però la seva resposta és profundament complexa, ja que depèn de la definició que s'atorgui a la "fertilitat" i del tipus de vegetació que es desitja cultivar.
Tradicionalment, la fertilitat del sòl s'ha associat principalment a la capacitat de produir una collita útil. No obstant això, una perspectiva més profunda revela que la fertilitat és un estat dinàmic de salut de l'ecosistema del sòl, molt més enllà de la mera disponibilitat de nutrients. Es tracta d'una capacitat autosostenible del sistema edàfic per oferir serveis ecosistèmics essencials. Aquesta redefinició implica que la veritable fertilitat no és una mesura estàtica de nutrients disponibles, sinó la capacitat dinàmica i autònoma del sòl per mantenir-se productiu i resilient. Aquesta comprensió més àmplia és crucial per entendre per què la mínima intervenció, en lloc de l'aportació constant d'elements externs, pot ser el camí més efectiu per fomentar la vitalitat del sòl. La salut del sòl, tal com es desprèn de diverses aproximacions a l'agricultura sostenible, es manifesta en l'increment de la matèria orgànica, la capacitat de retenció d'aigua, l'absorció de diòxid de carboni, i la diversitat de plantes, insectes i microorganismes que en formen part.
Un experiment dut a terme en un camp d'una hectàrea va oferir una demostració pràctica de la capacitat de regeneració del sòl. Inicialment, aquest camp presentava un estat de degradació considerable, fruit d'anys de cultiu intensiu de blat i blat de moro. Durant aquest període, el sòl no havia rebut adob, havia estat llaurat repetidament i tractat amb productes químics i fertilitzants nitrogenats. Aquestes pràctiques, característiques de l'agricultura convencional, són conegudes per debilitar l'estructura del sòl, afavorir l'erosió i la compactació a causa del trànsit de maquinària pesada, i provocar una pèrdua significativa de fertilitat. El camp, per tant, era un exemple clar de les conseqüències a llarg termini d'un enfocament agrícola que prioritzava la producció a curt termini sense considerar la salut intrínseca del sòl. La condició inicial del camp subratlla que l'experiment no es va limitar a la gestió de la vegetació, sinó que va ser una contra-demostració directa dels efectes perjudicials de les pràctiques que l'havien degradat, posant de manifest la reversibilitat de la degradació.
La metodologia de l'experiment va consistir en dividir el camp, dedicant algunes parcel·les a cultius i la resta a gespa, segada només un cop a l'any amb una dalla. Una decisió inicial, presa per necessitat, va ser la de retirar el material tallat per utilitzar-lo com a mulch en els camps de cultiu, fet que va generar la preocupació que aquesta pràctica pogués empitjorar una situació ja precària. No obstant això, aquesta acció, lluny de ser perjudicial, va imitar un cicle natural de nutrients, on la biomassa és retornada a una altra part del sistema, evitant l'exportació neta de nutrients de l'ecosistema global de la finca. La clau d'aquesta aproximació va ser la mínima pertorbació del sòl: les parcel·les de gespa no van ser llaurades ni sembrades, sinó que es van deixar que la vegetació creixés de manera espontània. Aquesta absència de processos mecànics, químics o físics que alteren el sòl és un principi fonamental en la gestió del sòl. La preocupació inicial, basada en una comprensió convencional de l'esgotament de nutrients, va ser desmentida pels resultats, demostrant que la manera com es gestiona la terra —mitjançant la mínima pertorbació i la facilitació dels processos naturals— és més important per a la construcció de la fertilitat que la simple retenció de tota la biomassa
in situ.
L'evolució del camp va ser sorprenent. Durant els primers anys, el creixement de la vegetació va ser molt pobre, amb grans àrees cobertes de molsa i heura, i herbes que rarament superaven l'alçada del genoll. No obstant això, de manera gradual, la situació va canviar. Va començar a requerir més temps segar els camps i es va recollir més material. Es va passar d'una escassetat crònica de material per a mulch a un excedent, que es va començar a assecar per a fenc i a compostar. La vegetació va esdevenir exuberant, amb algunes herbes que superaven l'alçada de l'espatlla. Aquesta progressió de creixement pobre a vegetació exuberant és un exemple clàssic de successió ecològica, un procés d'autoorganització natural que es produeix després d'un canvi significatiu en un ecosistema. L'agricultura intensiva havia estat el "canvi catastròfic", i la mínima intervenció va permetre que el procés natural de recuperació es desenvolupés. Les espècies pioneres com la molsa i l'heura van ser gradualment substituïdes per una vegetació més complexa i alta a mesura que les condicions del sòl milloraven, indicant la maduració i la creixent productivitat de l'ecosistema.
La conclusió principal de l'experiment va ser que una única sega anual no només no esgota la fertilitat del camp, sinó que, al contrari, permet que el sòl la construeixi. L'excedent de material tallat, que es va assecar per a fenc i es va començar a compostar, va tancar un cicle de nutrients, transformant un problema inicial de manca de recursos en una font d'abundància. Aquest canvi d'escassetat a excedent de material és un benefici tant econòmic com ecològic, resultant directament de l'augment de la fertilitat del sòl. Aquest resultat desafia la noció convencional que la productivitat requereix inputs externs constants. Demostra que en invertir en la salut del sòl mitjançant la mínima pertorbació, un sistema pot esdevenir autosuficient i fins i tot generar recursos excedents, contribuint a la sostenibilitat ambiental i econòmica a llarg termini.
La fertilitat del sòl és un concepte que transcendeix la simple presència de nutrients. Engloba una xarxa complexa d'elements interrelacionats, incloent la quantitat de matèria orgànica, la densitat de vida microbiana i la macrofauna (com els cucs de terra), la capacitat de retenció d'aigua, l'estructura física del sòl i la circulació d'aire. La capa superior del sòl, rica en nutrients i microorganismes, és fonamental per a aquesta vitalitat. L'agricultura regenerativa, per exemple, busca augmentar la matèria orgànica, la capacitat de retenció d'aigua, l'absorció de CO2 i la diversitat de plantes, insectes i microorganismes. Aquests components no són factors independents, sinó que formen un cicle de retroalimentació on cada element influeix positivament en els altres. Així, una gestió orientada a la fertilitat del sòl implica una gestió de tot el sistema viu que hi resideix, i no només l'aportació de substàncies químiques.
El paper crucial de les arrels profundes i la vegetació alta en la construcció del sòl és innegable. Les plantes que creixen altes i desenvolupen arrels profundes, afavorides per pràctiques com la sega anual, són fonamentals per millorar tots els aspectes de la salut del sòl. Les arrels trenquen el sòl, milloren la circulació d'aire i aigua, introdueixen matèria orgànica al subsòl i estimulen la vida subterrània. Mantenir les arrels a la terra el màxim temps possible és una pràctica clau per alimentar la biologia del sòl. Aquesta funció de les arrels és similar a la dels boscos, que lluiten contra l'erosió i protegeixen els sistemes d'aigua unint nutrients. Això implica que les plantes no són només un "cultiu" a ser collit, sinó agents actius que construeixen l'estructura del sòl, creen vies per a l'aire i l'aigua, i alimenten l'ecosistema subterrani.
La següent taula il·lustra les diferències clau entre un sòl degradat i un sòl regenerat, basant-se en els principis de l'agricultura regenerativa i els efectes de la mínima intervenció observats en l'experiment.
L'èxit de l'experiment descrit resideix en l'adopció de principis que minimitzen la pertorbació del sòl, permetent que els processos ecològics inherents facin la seva feina. Eliminar els processos mecànics, químics o físics que alteren el sòl, com el llaurat freqüent, és fonamental. La pertorbació del sòl, especialment el llaurat repetit, és un inhibidor primari de la fertilitat natural. L'absència de pertorbació no és un acte passiu, sinó un catalitzador actiu dels processos regeneratius naturals, ja que elimina la barrera principal per a la salut del sòl. Això suggereix que la intervenció més poderosa per a un sòl degradat sovint és la supressió de les pràctiques perjudicials.
La sega anual, en fomentar el creixement de plantes altes i amb arrels profundes, contribueix al foment de la biodiversitat vegetal i microbiana. Una major diversitat d'espècies vegetals, incloent-hi aquelles amb arrels profundes, sustenta al seu torn una xarxa tròfica de microorganismes més rica i resilient al sòl. La biodiversitat no és només un ideal ambiental, sinó una estratègia pràctica per construir sistemes terrestres productius i autosostenibles. Un ecosistema divers és més robust, capaç de suportar tensions com la sequera i de realitzar funcions essencials com el cicle de nutrients i la captura de carboni sense necessitat d'inputs externs.
La importància de mantenir el sòl cobert i amb arrels vives és un pilar d'aquesta aproximació. La vegetació alta i les arrels perennes actuen com una "coberta permanent" que protegeix el sòl de l'erosió, modera la temperatura, conserva la humitat i alimenta contínuament la vida del sòl. Aquest "efecte de manta viva" va més enllà de la simple prevenció de l'erosió; crea un microclima favorable, nodreix els organismes del sòl i manté una temperatura i humitat estables. L'observació de l'augment del creixement en l'experiment, malgrat la retirada de biomassa, s'explica per l'alimentació contínua del sòl per les arrels vives. Un sòl nu o freqüentment pertorbat és vulnerable i improductiu, mentre que una coberta viva i permanent és la pedra angular d'una gestió ecològica de la terra, proporcionant múltiples serveis gratuïts a l'ecosistema.
Tot i que l'experiment es va centrar en la sega, la integració de la ramaderia, mitjançant un pasturatge racional, pot ser una eina addicional de gestió. A diferència del sobrepasturatge, una gestió holística de les pastures pot fomentar la formació d'humus i enfortir l'estructura del sòl. Això il·lustra que no tota intervenció humana és negativa; algunes formes, aplicades amb cura, poden imitar processos naturals (com el pasturatge d'herbívors salvatges o els incendis estacionals seguits de rebrots) que històricament han modelat prats fèrtils. La clau rau en la temporització i la intensitat de la intervenció, transformant un potencial "problema" (els animals de pastura) en una "solució" per a l'ecosistema.
En contrast amb els beneficis de la mínima intervenció, la sega excessiva, el sobrepasturatge o el conreu intensiu tenen efectes perjudicials. Aquestes pràctiques afavoreixen el creixement d'herbes d'arrels curtes, fent el sòl susceptible a la sequera, compactat i sense vida, i per tant, infèrtil. La manca de coberta vegetal protectora permet que la pluja impacti directament el sòl, compactant-lo i rentant-lo, mentre que el conreu i el trànsit de maquinària pesada debiliten la seva estructura i afavoreixen l'erosió. Això crea un cicle viciós de degradació: un sòl degradat només pot suportar plantes d'arrels superficials, les quals al seu torn contribueixen a una major degradació, perpetuant la necessitat d'inputs externs.
Les conseqüències físiques i biològiques d'aquestes pràctiques inclouen la pèrdua de matèria orgànica, la reducció de l'aeració i la infiltració d'aigua, i una disminució dràstica de la vida microbiana i la macrofauna. L'agricultura intensiva, sovint impulsada per la recerca d'eficiència a curt termini i alts rendiments, condueix a aquests processos de degradació. Tal com s'ha assenyalat, si bé l'agricultura intensiva va generar un gran augment de la producció, va ser "pa per avui i gana per demà". El cost ocult és la pèrdua de capital natural (fertilitat del sòl, retenció d'aigua, biodiversitat), que posteriorment requereix inputs externs costosos, com fertilitzants i reg, per compensar.
La dependència constant d'adobs químics no és un signe de productivitat, sinó una conseqüència directa de la pèrdua de la fertilitat intrínseca del sòl. En sòls degradats i erosionats amb baix contingut en matèria orgànica, fins a un 70% del fertilitzant aplicat es pot perdre per erosió i lixiviació. L'agricultura convencional depèn excessivament de productes que, a més, tenen costos econòmics elevats. Això indica que els inputs externs són sovint una solució temporal a un problema sistèmic més profund: la manca de salut del sòl. Canviar l'enfocament de "alimentar la planta" a "alimentar el sòl" mitjançant pràctiques regeneratives redueix la dependència d'inputs costosos i perjudicials per al medi ambient, donant lloc a sistemes més resilients i econòmicament viables.
Les lliçons extretes de l'experiment sobre la sega anual són generalitzables i aplicables a una àmplia gamma de contextos, des de grans camps agrícoles fins a petits jardins urbans. Els principis de mínima pertorbació del sòl, manteniment d'una coberta permanent, foment de la biodiversitat i cicle de nutrients són fonamentals per a una gestió sostenible.
Una gestió conscient implica una observació acurada dels senyals que la terra ens dóna i una adaptació constant de les pràctiques. No existeix una "recepta" única, sinó principis que s'han d'aplicar amb sentit comú. Els processos ecològics no són deterministes i depenen de múltiples factors, la qual cosa requereix una gestió flexible. L'eficàcia d'una gestió ecològica resideix en un diàleg continu amb la terra, prioritzant la comprensió dels processos naturals i treballant en col·laboració amb ells.
La terra, quan se li permet, és un sistema capaç d'autosostenir-se, produir abundància i oferir serveis ecosistèmics vitals. Aquests serveis inclouen la captura de carboni, la regulació hídrica, el control de l'erosió i el manteniment de la biodiversitat. La transició de veure la terra com un simple recurs a explotar a considerar-la un soci viu, capaç d'autoorganitzar-se i proporcionar serveis inestimables, és un canvi de paradigma essencial per a la salut planetària a llarg termini i el benestar humà.
La següent taula resumeix les pràctiques de gestió de la vegetació i els seus efectes sobre la fertilitat del sòl, proporcionant una guia pràctica de les implicacions de cada enfocament.
L'evidència presentada demostra de manera concloent que el sòl posseeix una capacitat innata de regeneració quan se li proporcionen les condicions adequades. L'experiment del camp, que va passar d'un estat de degradació severa a una exuberant vitalitat amb una gestió de mínima intervenció, il·lustra el poder inherent dels processos naturals. Aquesta transformació va més enllà de la simple sostenibilitat, que busca mantenir les condicions existents; es tracta d'una regeneració activa que recupera i millora els sòls degradats.
Aquesta comprensió ofereix un missatge d'esperança i responsabilitat compartida. Tenim la capacitat de revertir la degradació del sòl i de gestionar els nostres paisatges de manera que no només es preservi el seu valor, sinó que s'incrementi. Una gestió conscient i respectuosa amb els processos naturals no és només beneficiosa per al medi ambient, sinó que també pot ser més productiva i econòmicament viable a llarg termini. L'esforç per revertir la degradació del sòl és crucial per al nostre futur. En lloc de simplement evitar més danys, l'objectiu de la gestió de la terra hauria de ser curar i millorar activament els sistemes ecològics, creant un llegat positiu per a les generacions futures.
Fonts:
És possible recuperar el sòl? 10 pràctiques per evitar la seva degradació - Bio Eco Actual
Dinàmica i funcionalitat dels ecosistemes terrestres | enciclopedia.cat
PRÀCTIQUES DE L'AGRICULTURA DE CONSERVACIÓ EN ELS CULTIUS HERBACIS EXTENSIUS ECOLÒGICS DE SECÀ
La gestió sostenible dels boscos | PlayDecide
Erosió del sòl: causes, efectes i solucions per a una agricultura sostenible - soilify
Què és i per què és necessària l'agricultura regenerativa? - oidà blog
Agricultura regenerativa, una alternativa per acabar amb les emissions del camp - 3Cat