Consolda

la consolda i la permacultura

La consolda és una planta perenne originària d'Europa, Àsia i Nord d'Àfrica. Pertany a la família de la boraginàcia i està estretament relacionada amb la borratja (Borago officinalis) i el Myosotis. La consolda és una planta de creixement ràpid que pot arribar a alçades de fins a 1,5 metres. Té grans fulles peludes i grups de petites flors blaves. És una planta popular en jardins de permacultura perquè és rica en nutrients i es pot utilitzar de diverses maneres.


La consolda és una planta excel·lent per afegir al teu jardí perquè és una planta fixadora de nitrogen. Això vol dir que pot prendre nitrogen de l'aire i convertir-lo en una forma que les plantes poden fer servir. Això fa de la consolda una gran addició a qualsevol jardí, pel fet que pot ajudar a millorar la qualitat del sòl i proporcionar nutrients per a altres plantes.


També es pot usar la consolda com a jaç protector. Les fulles de la consolda són molt gruixudes i es poden emprar per crear una capa gruixuda de jaç al voltant de les plantes. Aquest "mulch" o encoixinat ajudarà a suprimir les males herbes, retenir la humitat i millorar la qualitat del sòl.


La consolda també pot ser emprada com a activador de compost. Les seves fulles són molt altes en nitrogen, fet que les fa una gran addició als munts de compost. Pot ajudar a accelerar el procés de compostatge i crear un compost més ric en nutrients.


La consolda també es pot utilitzar com a fertilitzant líquid. Les fulles de la consolda es poden empapar en aigua per crear un fertilitzant líquid per regar les plantes. Aquest fertilitzant és alt en nitrogen i altres nutrients que les plantes necessiten per créixer.


La consolda és una planta versàtil que es pot utilitzar de moltes maneres diferents al jardí. És una planta rica en nutrients que pot ser utilitzada com a planta fixadora de nitrogen, jaç protector, activador de compost i fertilitzant líquid. És una gran addició a qualsevol jardí i pot ajudar a millorar la qualitat del sòl i proporcionar nutrients per a altres plantes.


Aquí hi ha alguns consells addicionals per plantar i cuidar la consolda:


Prefereix el sol ple, però tolerarà l'ombra parcial.

És una planta resistent que pot tolerar una àmplia gamma de condicions del sòl.

Creix ràpidament i s'estendrà ràpidament, així que és important plantar-la en una àrea on pugui estendre's sense dominar altres plantes.

Es pot propagar a partir de llavors, divisió o talls de les arrels.

No requereix molta cura, però és important regar-la regularment, especialment durant temps càlid i sec.

Es pot collir durant tota la temporada de creixement. Les fulles es poden utilitzar fresques o seques.

És una planta resistent als cérvols i cabirols.