Visiteu la nostra APP del mercat de permacultura
L'herba d'all (Alliaria petiolata) sovint es considera una mala herba, però aquesta humil planta té una llarga història d'ús en la medicina tradicional i la cuina. Coneguda per la seva aroma d'all quan es tritura, aquesta herba silvestre és rica en nutrients i posseeix nombroses propietats curatives. Tot i que es troba comunament en boscos, vorals de camins i jardins, poques persones reconeixen el valor d'aquesta planta més enllà de la seva naturalesa invasiva.
Des d'enfortir la immunitat fins a ajudar a la digestió i fins i tot actuar com a repel·lent natural de plagues, l'herba d'all ofereix una àmplia gamma de beneficis quan s'utilitza correctament.
Explorem 20 poderosos beneficis de l'herba d'all i aprenguem com podeu fer servir-la a casa de manera senzilla i natural.
Ric en Vitamina C Les fulles de l'herba d'all són una gran font de vitamina C, que enforteix el sistema immunitari i afavoreix la salut de la pell.
Efectes Antiinflamatoris Els compostos de les fulles ajuden a reduir la inflamació de les articulacions i els músculs quan es consumeixen o s'apliquen tòpicament.
Antibiòtic Natural Tradicionalment utilitzada com a remei per a infeccions a causa de les seves lleus propietats antibacterianes.
Afavoreix la Digestió La planta estimula els sucs digestius i pot ajudar a alleujar la inflor i la indigestió.
Desintoxica el Cos Afavoreix la funció hepàtica i actua com a diürètic natural per ajudar a eliminar toxines.
Millora la Salut Respiratòria Una infusió feta amb les fulles s'ha utilitzat per alleujar la tos, el refredat i els símptomes lleus de l'asma.
Millora la Circulació Els compostos de la planta afavoreixen el flux sanguini i ajuden a mantenir el sistema circulatori saludable.
Combat els Radicals Lliures Plena d'antioxidants que ajuden a prevenir el dany cel·lular i a alentir el procés d'envelliment.
Ajuda a la Cicatrització de Ferides Les fulles triturades es poden aplicar com a cataplasma per accelerar la curació de talls i esgarrapades menors.
Descongestiu Nasal Natural La forta aroma ajuda a netejar les vies nasals i els sins paranasals quan s'inhala de fulles acabades de triturar.
Alleuja el Mal de Gola Fer gàrgares amb infusió d'herba d'all pot reduir la inflamació i la irritació de la gola.
Promou la Salut Bucodental Mastegar les fulles crues refresca l'alè i pot reduir els bacteris nocius a la boca.
Salut de la Pell L'aplicació tòpica d'una infusió d'herba d'all pot ajudar a tractar l'acne, les erupcions cutànies o les picades d'insectes.
Alleujador Lleu del Dolor Les fulles triturades aplicades a les zones dolorides poden oferir un alleujament suau per a dolors i molèsties.
Repel·lent d'Insectes Natural La forta olor ajuda a dissuadir certes plagues i insectes del jardí quan es planta o es tritura al voltant de les plantes.
Propietats Antifúngiques Els seus compostos poden ajudar a combatre afeccions cutànies fúngiques com el peu d'atleta o la tinya.
Estimulant de la Fam Quan s'afegeix als àpats, pot estimular la gana i millorar l'absorció de nutrients.
Ús Antiparasitari En la medicina popular, s'ha utilitzat per ajudar a expulsar cucs i paràsits intestinals.
Suport Cerebral i Nerviós Alguns estudis suggereixen que els seus antioxidants poden afavorir la funció cognitiva i protegir els teixits nerviosos.
Afavoreix la Salut Renal Gràcies al seu efecte diürètic, fomenta la micció i ajuda a eliminar els residus, afavorint la funció renal.
Amanida de Fulles Fresques Les fulles joves es poden picar i afegir a les amanides per obtenir un sabor picant i d'all. Combineu-les amb suc de llimona i oli d'oliva per a una guarnició refrescant i desintoxicant.
Pesto d'Herba d'All Barregeu les fulles amb fruits secs, all, oli d'oliva i una mica de suc de llimona per crear un pesto únic i ple de nutrients.
Infusió d'Herbes Poseu un grapat de fulles fresques o seques en aigua calenta durant 5-7 minuts. Beveu la infusió per ajudar a la digestió, el refredat o per afavorir la desintoxicació.
Cataplasma per a la Pell Tritureu les fulles fresques i apliqueu-les directament sobre picades d'insectes, ferides menors o erupcions cutànies. Cobriu-ho amb una gasa i deixeu-ho actuar durant 30 minuts.
Gargarisme per al Mal de Gola Bulliu 1 tassa d'aigua amb unes quantes fulles. Un cop refredat, utilitzeu-lo per fer gàrgares per alleujar el mal de gola o les irritacions bucals.
Vinagre Infusionat Remulleu l'herba d'all picada en vinagre de sidra de poma durant 2-3 setmanes. Coleu-ho i useu-lo com a tònic medicinal o per amanir amanides.
Batut Detox Afegiu unes quantes fulles joves a batuts verds amb cogombre, poma i llimona per obtenir un extra de salut.
Tintura Piqueu les fulles i cobriu-les amb alcohol d'alta graduació en un pot. Deixeu-ho reposar durant 3-4 setmanes i després coleu-ho. Preneu petites dosis sota supervisió per al suport immunitari.
Verdures al Vapor o Saltejades Cuineu les fulles al vapor i serviu-les com a guarnició, o salteu-les amb all i oli d'oliva. La cocció redueix l'amargor.
Repel·lent d'Insectes Casolà Tritureu les fulles i escampeu-les al voltant dels parterres per repel·lir les plagues de manera natural.
L'herba d'all pot ser una planta silvestre, però està plena de poder natural. Tant si s'utilitza internament com externament, ofereix una àmplia gamma de beneficis per a la salut, des de millorar la immunitat i la digestió fins a afavorir la salut respiratòria i de la pell. La seva versatilitat a la cuina i en remeis casolans la converteix en una herba infravalorada però valuosa.
Avís Legal L'herba d'all pot tenir un sabor i una acció forts. Identifiqueu sempre la planta correctament i utilitzeu-la amb moderació, especialment si esteu embarassada, en període de lactància o si preneu medicació. Consulteu un professional de la salut abans de començar qualsevol tractament a base d'herbes.